Mogelijkheden

Voor een foto of videoproductie zijn er allerlei opties om je verhaal zo goed mogelijk over te kunnen brengen. Voor elke boodschap is weer een andere aanpak vereist. Ik help je graag bij het bedenken van de beste methode voor jouw productie. Om je alvast wat ideeën te geven, licht ik hier de verschillende mogelijkheden toe.

Muziek

De meeste films hebben muziek. Achtergrondmuziek om sfeer te creëren, of misschien begint de film al meteen met een lekkere melodie. Muziek is helaas niet gratis. Ik zoek passende muziek voor je op ‘stockmuziek’-websites zoals Shockwave-sound of Premiumbeat, dan betaal je een klein bedrag voor het gebruik van een voorgeproduceerd muziekje. Een andere optie is om de muziek op maat te laten maken door een componist. Dat is prijziger, maar ook beter: de muziek past dan precies op jouw film en heeft helemaal de sfeer die jij in gedachten hebt.

Visagie

De persoon die voor de camera staat moet er goed uitzien. En hoewel iedereen natuurlijk netjes zijn haar kamt voor de opnamen, kan een visagist erg veel meerwaarde hebben. Hoe je eruit ziet op camera, is namelijk anders dan in het echt. Vooral wanneer er lampen of flitsers worden gebruikt, is er een groot verschil tussen wat onze ogen zien en wat de camera ziet. En ook niet onbelangrijk: een visagist geeft je net dat beetje extra zelfvertrouwen dat je nodig hebt voor de camera, omdat je weet dat je er goed uitziet!

Interviewer

Misschien wil je wel interviews in je film. Ik kan zelf interviewen, maar dat leidt me af van mijn belangrijkste taak: filmen. Ook weet ik dat er professionals zijn die veel beter zijn in interviewen dan ik en écht datgene naar boven krijgen, wat jij in je video wil vertellen. Ook een overweging: huur iemand in die veel weet van het onderwerp van de video en die door die kennis de juiste vragen weet te stellen.

Crew

Soms kan ik de opnamen prima in mijn eentje doen. Maar als de plannen wat ingewikkelder worden, door veel verschillende soorten shots, verschillende locaties en veel personages, dan is het soms fijn als ik één of meerdere assistenten meeneem. Denk bijvoorbeeld aan een geluidsman/vrouw, op dagen dat er veel verschillende geluidsbronnen (mensen, instrumenten, computers, ea) moeten worden geregistreerd. Of een productie-assistent, die bijvoorbeeld verkeer tegenhoudt als we op straat filmen, of lunch haalt en de planning in de gaten houdt. Nog een leuke: iemand voor licht. Hoewel ik best een lamp kan neerzetten om wat meer licht te maken, kan een lichtman/vrouw écht die sfeer creëeren die we in gedachten hebben. Door te werken met een grotere crew dan alleen ik, kan er soms tijd gewonnen worden, maar altijd kwaliteit.

Animatie

Een video kan ook geheel of gedeeltelijk uit animatie bestaan. Die kan getekend zijn of helemaal in de computer gemaakt. Animaties heb je in uiteenlopende soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan het compleet geanimeerde wezen Gollum in de Lord of the Rings films. Maar ook zoiets kleins als een bewegend logo, of letters die in beeld komen, is al animatie. Titels animeren kan ik zelf. Voor alle ingewikkeldere animaties kan ik je helpen door iemand uit mijn netwerk erbij te vragen.

Voice-over

Soms kunnen video’s gebaat zijn bij een goede voice-over. Ik kies meestal niet snel voor een voice-over, omdat ik vind dat de meeste verhalen beter verteld kunnen worden door de juiste beelden en/of inhoudelijke interviews. Als we toch besluiten een voice-over te gaan gebruiken, dan is het belangrijk te bepalen wat voor soort stem je zoekt. Man of vrouw? Brits of Amerikaans? ABN of een Brabants accent? Jong of oud?

Acteurs

Soms is het handig om acteurs in te huren, zelfs als je iets ‘echts’ wil laten zien. Acteurs hebben meer ervaring met presenteren voor de camera dan de gemiddelde ondernemer en zijn het gewend om gestuurd te worden en scènes steeds weer over te doen. Ik heb bijvoorbeeld goede ervaringen met het interviewen van acteurs over een situatie, waar ze van tevoren een tekst over hebben gelezen. Zij spelen dan bijvoorbeeld dat ze dokter zijn, of elektriciën, en kunnen dan kwesties bespreken die misschien voor ‘echte’ mensen lastig zijn om te verwoorden.

Heb je nog wat toe te voegen aan deze lijst? Of heb je nog vragen die ik hier niet beantwoord? Ik hoor graag suggesties!