Werkwijze

Ik werk vaak met mensen die nog geen ervaring hebben met het maken van foto’s of video’s en vind het altijd leuk om een introductie te geven in mijn wereld. Om die stap wat makkelijker te maken, zal ik hier kort beschrijven wat er allemaal bij komt kijken.

Kennismakingsgesprek

Als we hebben afgesproken om samen aan het werk te gaan of als jij overweegt om mij in te huren, vind ik het altijd prettig om elkaar te ontmoeten voor een kennismakingsgesprek. Soms doen we dat live, soms gewoon per telefoon. Behalve dat het fijn is om te weten wie we tegenover ons hebben, vind ik het handig om te bespreken wat je nodig hebt. Foto’s? Video? Welk verhaal wil je vertellen?

Ik kan je helpen om die boodschap concreter te krijgen en een goed plan van aanpak te maken. Of misschien heb je zelf al een goed idee; dan hoor ik dat graag van je en gebruik ik het kennismakingsgesprek om je er vragen over te stellen. Zo ontdekken we samen of jouw idee misschien nog wat aanpassing of iets extra’s kan gebruiken.

Mogelijkheden

Voor een foto of videoproductie zijn er allerlei opties om je verhaal zo goed mogelijk over te kunnen brengen. Voor elke boodschap is weer een andere aanpak vereist. Ik help je graag bij het bedenken van de beste methode voor jouw productie. Om je alvast wat ideeën te geven, heb ik alle mogelijkheden die we kunnen gebruiken samengevat op de pagina Mogelijkheden.

Of misschien heb je daar al allerlei ideeën over. Ik denk altijd mee en zal altijd advies geven als ik denk dat het nog beter kan. Het is jouw video, en daar willen we na afloop samen trots op zijn.

Offerte

Ergens tijdens deze voorbereidingen komt er een moment dat ik een offerte voor je maak. Daarin maken we afspraken over wat we gaan doen, wat je krijgt en wat de kosten daarvan zijn, zodat we allebei weten waar we aan toe zijn.

Pre-productie

We hebben besloten wat we gaan doen en hoe we dat gaan doen. Nu moeten we het gaan regelen. Ik kan dat voor je doen, we kunnen er een derde persoon voor inhuren (producent), of je doet het zelf.

Soms is het het een kleine productie, dan regelen we het makkelijk zelf. Maar als het groter wordt (verschillende locaties, acteurs, ingewikkelde planning), is het misschien verstandig om er iemand bij te halen die alles coördineert. In mijn netwerk heb ik een aantal mensen die ons hierbij zouden kunnen helpen.

Afhankelijk van het soort productie regelen we de locaties en de mensen die erbij aanwezig moeten zijn, we bereiden teksten voor en ik reserveer apparatuur.

Soms moet er bijvoorbeeld ook een script geschreven worden, ook daar kan ik bij helpen. Ik kan het voor je (laten) schrijven, of ik adviseer je over het script wat je zelf schrijft.

Productie

En dan is het tijd om te gaan filmen! Afhankelijk van het soort video of foto’s dat we hebben afgesproken te maken, kom ik met een bus vol apparatuur, of een enkele cameratas om de schouder en een statief onder de arm. In mijn eentje, of met een grotere crew.

Of het nou gaat om 1 uurtje, of een dag van 16 uur, dit is het moment waarop alles samenkomt. De productiedag is vaak erg druk, maar toch merk ik dat iedereen het altijd een leuke dag vindt! Samen zetten we alles op alles en ik zorg dat alles wat we gepland hadden, er helemaal goed op komt te staan. Ik vind dit altijd heerlijke dagen, en om te zorgen dat jij er straks ook zo aan terugdenkt, zorg ik voor een ontspannen sfeer, waar jij, of de ander die voor de camera staat, zich op zijn gemak voelt.

Post-productie

Nu alles gefilmd en gefotografeerd is, wordt het tijd voor de montage. Als het om foto’s gaat, heb ik meestal een halve dag nodig per dag die er gefotografeerd is om de foto’s netjes af te werken.

Video is altijd wat ingewikkelder, een soort puzzel die in elkaar gezet moet worden. Hier komen alle elementen samen. De interviews, de voice-over, de animaties, eventuele logo’s en teksten, muziek…. Meestal doe ik dit proces alleen.

Ik maak dan een eerste versie op basis van wat we hadden afgesproken. Na die eerste versie bespreken we samen, over de telefoon, per email of in persoon, wat er nog verbeterd moet worden aan de video. Over het algemeen doe ik maximaal één correctieronde, maar natuurlijk zorg ik ook dat we samen het project afsluiten zodat we er beide tevreden mee zijn.

Oplevering

Van tevoren spreken we af hoe je het eindproduct wil hebben. Foto’s kan ik bijvoorbeeld naar je mailen, op een USB stick zetten of laten afdrukken. Een video kan ik voor je op Youtube of een ander kanaal zetten, ik kan hem als bestand naar je sturen, ook een USB stick gebruiken, een combinatie van bovenstaande, of nog anders, net wat jij handig vindt.

Vaak geef ik daarbij ook nog advies over het gebruik en hoe je bijvoorbeeld Youtube optimaal kunt gebruiken.

Afhandeling

Pas als alles klaar is en je helemaal tevreden bent, zullen we de laatste zaken afhandelen, zoals we in de offerte zijn overeengekomen. Ik kan een factuur sturen over mijn uren of dagen, of we spreken een vaste prijs af. Ik kan onkosten apart aan je declareren, of ik bereken ze in mijn uur/dag/projectprijs. Alle bestanden (de opnamen en het eindproduct) bewaar ik op mijn eigen harde schijf, maar ik bewaar daarvan geen back-up. Videomateriaal is gewoon te groot. Mocht je toch graag het materiaal geback-upt willen hebben, dan kunnen we daar iets over afspreken.

Heb je zin om aan de slag te gaan? Kijk nog eens in mijn portfolio voor inspiratie, of stuur me meteen een mail!